127 views 3 mins 0 Yorumlar

Tarihinde Yayınlandı Bilgi, Faaliyetlerimiz, Makaleler
Mayıs 13, 2019

DPD Ocak Ayı Yuvarlak Masa Toplantısı

Dış Politika Derneği’nin ocak ayında ilk kez yapılan ve bundan sonra da periyodik olarak devam edecek olan Yuvarlak Masa Toplantısı Eyüp’te gerçekleşti. Toplantıya, DPD yönetim kurulu üyeleri Av. Kemal Kaya, Dr. Mustafa Yurttadur, Şamil Duman, Halil İbrahim Uğraş ve Yavuz Selim Kurt’un yanı sıra akademik camiadan isimler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan DPD başkanı Kemal Kaya konuşmasında, derneğin kuruluş sürecine, neden böyle bir yapılanmaya ihtiyaç duyulduğuna değinirken bundan sonra gerçekleştirilecek projeler hakkında da bilgi verdi. Ardından sırası ile söz alan diğer yönetim kurulu üyeleri Mustafa Yurttadur, Şamil Duman, Halil İbrahim Uğraş ve Yavuz Selim Kurt, Türk dış politikasının durumuna ve Dış Politika Derneğinin bu süreçte oynayabileceği role ilişkin fikirlerini beyan ettiler.

Ortadoğu ve Hindistan üzerine çalışmalar yürüten Ömer Faruk Korkmaz konuşmasında, bölge coğrafyasında edindiği tecrübeleri katılımcılarla paylaşırken, son dönemlerde İran, İsrail, Suriye ve diğer bölgelerde cereyan eden olayları anlayabilmek için uluslar arası ilişkilerde ve diplomaside mutlaka dinler ve mezhepler tarihinin öğretilmesi gerektiğini savundu. Sonrasında söz alan konuşmacılardan Yrd. Dr. Feridun Kaya, Arafat Salih Aydıner, Muhammed Gezgin, Ali Yakar, Abdullah Sevinç, Ekrem Arıkan ve Av. Abdullah Demirhan’da Türk Dış Politikası’nda son dönemde yaşananlar ve Dış Politika Derneği’nin bu süreçte izleyeceği politika ve faaliyetlere ilişkin düşüncelerini paylaştılar.

Toplantıda son olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Ruhi Güler akademik camiada Türk Dış Politikasıyla alakalı bugüne kadar ortaya konan eserlerde genelde geçmişin anlatısının ötesine geçilemediği, geleceğe yönelik ne yapılması gerektiğine ilişkin yeterli çalışmaların mevcut olmadığını ve sorunun en kısa sürede aşılması gerektiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Stratejik Derinlik isimli eserinin esasen sonradan tamamlanılması öngörülen Tarihsel ve Metafizik Derinlik üçlemesinin sadece ilki olduğunu kaydeden Güler, Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını ve verilen mesajların geçmişin refleksleriyle değil bugünün dengeleri içerisinde okunması gerektiğini sözlerine ekledi.